ПЛЯЦОК” ГОЖУВСЬКИЙ”

ТІСТО:

250 г м’якого маргарину шматочками

4 жовтки

200 г цукру

10 г ванільного цукру

1 пачка порошку для випічки

2-2,5 скл. борошна

2 ст.л какао

НАЧИНКА:

0,5 скл. посічених грецьких горіхів

500 мл вишень у власному соку (сік відціджують) або 500 мл густого сливового чи абрикосового повидла

БІЛКОВА НАЧИНКА:4 білки

150 г цукру

2 ст.л крохмалю

 

Маргарин січуть з просіяним борошном і порошком для випічки, додають розтерті з цукром і ванільним цукром жовтки і місять легке пісочне тісто.

Ділять його на 2 частини, одну з них ще на 2 частини. До однієї зменших частин додають какао. Кладуть велику частину тіста в холодильник, а малі в морозилку.

У вистелену промащеним папером форму 30х23 см викладають:- потерте біле тісто,- вишні і горіхи (якщо повидло, то його кладуть кунками, ніби вишні), притрушують манкою,- на тертці труть чорне тісто,- білкову начинку, її роблять так: білки взбивають з цукром до стійкої піни, в кінці взбивання додають крохмаль і вимішують міксером,- на тертці труть біле тісто.

Печуть при 180° – 60-75 хв до готовності. Вийматють з форми теплим, але не гарячим.

При подачі посипають цукровою пудрою.P.S. Цим рецептом користувалися ще в другій половині XIX.

Смачного!